Η ψώρα προκαλείται από το άκαρι Sarcoptes scabiei της οικογένειας Sarcoptidae. Διακρίνουμε τα εξής είδη : S.s.var.hominis ψώρα του ανθρώπου, S.s.var.canis ψώρα του σκύλου, S.s.var.bovis ψώρα βοοειδών, S.s.var.caprae ψώρα αιγών, S.s.var.ovis ψώρα προβάτων, S.s.var.equi ψώρα ιπποειδών.
Το θηλυκό ανοίγει στοά στην κερατινοειδή στιβάδα του δέρματος μέχρι 3 εκ. μήκος με ρυθμό 0,5-5 χιλ. την ημέρα, όπου παράγει και τοποθετεί τα αυγά του, 30-35 τον αριθμό, σε διάστημα δύο μηνών. Οι προνύμφες που εκκολάπτονται αρχίζουν νέες στοές, μεταμορφώνονται σε νύμφες και τέλος σε τέλεια άτομα ψώρας σε διάστημα 10 ημερών.
Η ψώρα μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο με την απλή επαφή, χειραψία, σεξουαλική επαφή και η συχνότητα είναι μεγαλύτερη μεταξύ ατόμων σε συνθήκες συγχρωτισμού, όπως σε γηροκομεία, φυλακές και όπου υπάρχουν μαζί πολλοί εργαζόμενοι.
Αντιμετώπιση : Η επίσκεψη στο δερματολόγο για τη διάγνωση της ψώρας είναι απαραίτητη. Ο δερματολόγος θα καθορίσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
Στους χώρους όπου διαβιεί ο ασθενής θα πρέπει να γίνεται εφαρμογή κατάλληλου, εγκεκριμένου ακαρεοκτόνου όπως το PHOBI E (Etofenprox).